Friday, October 9, 2009

Sürgünde Doğu Türkistan Hükümeti Kuruldu

(Archip)

Ülkeleri 1949 yılından beri Çin'in işgali altında bulunan Doğu Türkistanlılar, 14 Eylül 2004 Salı günü ABD Parlamento binasının 'Capitol Hill'salonundaki toplantıyla 'Sürgünde Doğu Türkistan Hükümeti'ni ilan ettiler.



Dünyaya ilan edilen hükümette görev alan bazı üyeler Türkiye'de yaşıyor. "Sürgünde Doğu Türkistan Hükümeti" ilk toplantısını Amerika'da yaptı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "1949'dan bu yana Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı, hükümetimizin nihai hedefidir. Bu hedefe, demokratik yollarla uluslararası arenanın desteği alınarak ulaşılması amaçlanmaktadır. Hükümetimiz; 1933 ve 1944 yıllarında kurulan 'doğu Türkistan Cumhuriyet Hükümetleri'nin devamıdır. Milli bayrağımız ay-yıldızlı Gökbayrak'tır" denildi.

Hükümet Sözcüsü ve Turizm Bakanı İsmail Cengiz imzalı bildiride şöyle denildi: "Dünyanın dört bir tarafında sürgünde yaşamak zorunda kalan Doğu Türkistanlıların seçtiği 60 resmi delegenin, oy birliği ile kabul ettiği 'doğu Türkistan Hükümeti', Doğu Türkistan Milli Meclisi'nin iradesiyle oluşturulmuştur. Doğu Türkistan Milli Meclisi, en rahat ulaşılabilecek, uluslararası arenaya en rahat hitap edilecek yer olduğu için kendi milli iradesiyle ABD'de toplanmıştır. "

Sürgündeki Hükümetin Başbakan ve Dışişleri Bakanı Enver Yusuf, düzenlediği basın toplantısında, "Yıllardan beri Doğu Turkistan halkı şunu merak etti: Onlar adına konuşan bir hükümet, makam olacak mıydı? Bu bekleyiş sona erdi. Doğu Türkistan halkı bir kez daha sesini buldu" diye konuştu. Bildiride, desteklerinden dolayı ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan'a özelilkle teşekkür edildi.
Kabine şu isimlerden oluştu:

Cumhurbaşkanı: Ahmet Igemberdi (Kanada), Yardımcısı: Avdulveli Can (Türkiye), Meclis Başkanı: Prof. Dr. Sultan Mahmut Kaşgarlı (Türkiye), Başbakan ve Dışişleri Bakanı: Enver Yusuf (ABD), Başbakan Yardımcısı: Hızırbek Gayretullah (Türkiye), Maliye Bakanı: Aydoğan Kubilay (Türkiye), Tarım ve Köyişleri Bakanı: Nefise Özgen (Türkiye) Turizm ve Tanıtma Bakanı: İsmail Cengiz (Türkiye).

Menbe: http://www.ihh.org.tr/Orta-Asya-Haber-Ayrintila.76+M5a0eab96052.0.html

No comments: